Lélektani esték – Fülöp Csenge: Szülők vagyunk…de hitelesek?

A rendezvény nov. 15-én, délután 17:00-kor kezdődött a Balaton Színházban, a látogatók a helyszínen regisztrálhattak. Különböző generációs közösségek együttműködésének koordinálása, továbbá közösségi együttműködést támogató helyi összefogás valósult meg.

Szülők vagyunk…De hitelesek? – elgondolkoztunk-e már az anyaságról, apaságról e kérdés feltevésével? Erre világított rá Fülöp Csenge kineziológus, lélekgyógyász a keszthelyi Balaton Színházban tartott előadásán.

Az előadó  saját családja életének néhány történetét, mozzanatát  is megosztotta a hallgatósággal, hiszen négy gyermekes édesanya, így hitelesen tud vallani a szülői létről. Az esten a születés előtti időszaktól kezdve a csecsemő-majd kisgyermekkoron, s az iskolás léten keresztül kamaszkorig sok minden szóba került, részletezve egyes életkorokat, jellemző szituációkat,  sokakban felvetődő kérdéseket, gyermeki viselkedéseket és szülői reakciókat. Az előadó – ahogy a cím is jelzi – arra is rávilágított, hogy mindennek az alapja a hitelesség, mely alapjaiban határozza meg a szülő-gyermek kapcsolatot. Nem a gyermeket kell a magunk mintájára formálni, nem kell helyette dönteni, hanem magunkat kell megismerni, s tenni saját fejlődésünkért.  S hogy hogyan lehet ezt elérni? Fülöp Csenge így summázta az előadás után: “Egyszerű szülőnek lenni! Ha békét kötünk önmagunkkal…”