PE Georgikon Kar – A Bakony zene és tánc élete, Veszprém megye népzenéje

Az előadás 2018.okt.11-én, 18:00-kor kezdődött a keszthelyi Pannon Egyetem Xiros klubjában. A program keretében alulról jövő, a közösségépítés módszerével megvalósított, a közösség életére hatást gyakorló tervek, valamint kisközösségek, önszerveződések együttműködésének mélyítése, tudás és tapasztalat megosztás valósultak meg. Két előadó, Szabó Csaba (a népművészet ifjú mestere, néptánc pedagógus) és Császár Dominik (népzenész) előadásait láthattuk.Csaba a Bakony népesedés történetéről, zenéjéről, táncairól és hagyományairól fog beszélt, A Bakony zene és tánc élete címmel. Dominik Veszprém megye népzenéjét hozta el.Először arról volt szó, hogy mi a zene, majd pedig arról, hogy milyen hangszereken játszottak a térségünkben és ez hogyan és miért kapcsolódik a pásztorokhoz. Nagyon jó volt, hogy a környékünk falvai (Rezi, Zalaszántó, Cserszegtomaj) gyakran kerültek említésre. Ezt követően pedig a térség jellemző tánctípusait vették sorra. Archív gyűjtések felelevenítése leíró lapokról, régi felvételekről és a mai gyűjtések is szerepet kaptak. Nagy feltűnést keltett egy, csak a veszprémi térségre jellemző, az idősek emlékezetében még élő hagyomány, ami a helyi zenészek pénzkereső felavatáshoz kötődött. Egy élő kakast fektettek egy hosszú lécre és ennek kellett egy nagy szablyával lecsapni a fejét a fiatalembernek. Ha sikerült, akkor onnantól fogva vállalhatott a falusi mulatságokban zenészséget és pénzt is kaphatott érte.

Sok régi tárgyat, hangszereket, pásztorkodással kapcsolatos tárgyakat, viseletek is hoztak, melyeket meg lehetett nézni.A szünet után dudaszóval kísért népdal tanítás volt.

Az előadások után táncházban vehettek részt a lelkes érdeklődők.