PE Georgikon Kar – Gyerekek és a táj (fáslegelők) kapcsolata

Az előadás 2018.máj.7-én, 18:00-kor kezdődött a keszthelyi Pannon Egyetem Xiros klubjában. A program keretében alulról jövő, a közösségépítés módszerével megvalósított, a közösség életére hatást gyakorló tervek, valamint kisközösségek, önszerveződések együttműködésének mélyítése, tudás és tapasztalat megosztás valósultak meg. Az előadók Varga Anna (MTA Ökológia Kutatóközpont) és Varjú Szandra (ELTE TÁTK Humánökológia Szak) közül Varga Anna sajnos nem tudott megjelenni, így Varjú Szandra tartotta meg az előadást, természetesen sikerrel. Az előadás címe a következő volt: “Gyerekek és a táj (fáslegelők) kapcsolata: gondolatok a népi-hagyományos- helyi környezeti nevelésről“. A hagyományos ökológiai tudás tovább adásáról, szerepéről a környezetinevelésben és a közoktatásban való alkalmazásáról, nehézségeiről, s előnyeiről volt szó. Ebben a témában osztotta meg gondolatait és tapasztalatait az előadó a hallgatósággal. A témához kapcsolódóan a hallgatóság megtekinthetett az „Emberek a havason” című filmből egy kiemelt részt, mely szintén a gyerekek és a táj kapcsolatát mutatta be, továbbá az állattartással foglalkozó emberek életébe is betekintést engedett. Részletesebb beszámolót tartott még a hazai pásztorok munkásságáról, tudásátadásáról. Ezeken felül, nem csak hazai, de nemzetközi szinten is hallhattunk példákat a témában, mint például a kenyai oroszlán őrzőket bemutató programot.

sdr